Over Basilicum
Basilicum is een heerlijk geurend kruid dat veel gebruikt wordt in de Mediterrane keuken. De plant behoort tot de lipbloemenfamilie en staat bekend om zijn zachte, groene bladeren en aromatische geur.
Vermeerderen en Stekken
Basilicum is eenvoudig te vermeerderen. Knip een stengel net onder een bladknoop af en zet die in een glas water. Binnen een week verschijnen er wortels. Daarna kan het stekje in potgrond worden gezet.
Bewateren
Geef basilicum regelmatig water, maar voorkom dat de wortels te nat blijven. De plant houdt van vochtige, goed doorlatende grond en een zonnige plek. Binnenkweek vereist dagelijks controle op uitdroging.
Gebruik in de Keuken
Basilicum is heerlijk in tomatensauzen, pesto, op pizza, in salades en in thee. Voeg het pas op het laatst toe tijdens het koken om de smaak optimaal te behouden. Ook vers op brood of in koude gerechten is het een topper.
Herkomst en Soorten
Oorspronkelijk komt basilicum uit tropisch Azië en Afrika. Er zijn veel soorten, zoals Genovese basilicum (klassiek), Thaise basilicum (anijsachtig), paarse basilicum en citroenbasilicum. Elke soort heeft zijn eigen aroma en toepassing.
Leuke Weetjes over Basilicum
- Basilicum betekent 'koninklijk kruid'.
- De bloemen zijn eetbaar, maar minder smaakvol dan de bladeren.
- Pluk altijd de bovenste bladeren om de groei te stimuleren.
- Populaire soorten zijn Genovese, Thai, en Citroenbasilicum.
- Basilicum werkt licht antibacterieel en is goed voor de spijsvertering.