Over de Maggiplant
De Maggiplant, ook bekend als Lavas, is een vaste plant met een sterke, kruidige geur die doet denken aan het bekende maggikruid. De plant kan tot 2 meter hoog worden en is erg geliefd in de moestuin door zijn veelzijdige gebruik en makkelijke verzorging.
Vermeerderen en Stekken
Maggiplant kun je vermeerderen via zaaien of scheuren. De wortelkluit kan in het voorjaar gesplitst worden om nieuwe planten te verkrijgen. Stekken is minder gebruikelijk, maar delen van jonge scheuten kunnen soms wortelen in vochtige aarde.
Bewateren
Deze plant houdt van vochtige, voedzame grond. Geef regelmatig water, vooral bij droogte, maar zorg dat de wortels niet in stilstaand water staan. Lavas groeit het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke plek.
Gebruik in de Keuken
Het blad van de maggiplant is heerlijk in soepen, bouillons, stoofschotels en sauzen. Het heeft een hartige, selderij-achtige smaak en is zeer krachtig — gebruik het met mate. Ook de stengels en zaden zijn eetbaar.
Herkomst en Soorten
De maggiplant komt van oorsprong uit Zuid-Europa en West-Azië. Er is voornamelijk één soort in gebruik in tuinen, maar deze kan tientallen jaren oud worden en zichzelf uitzaaien als hij niet wordt gesnoeid.
Leuke Weetjes over de Maggiplant
- De naam komt van de gelijkenis met de smaak van Maggi aroma, maar het bevat geen maggi.
- De plant trekt bestuivers aan, zoals bijen en zweefvliegen.
- Van oudsher gebruikt als geneeskruid voor spijsvertering en nieren.
- De plant kan wel 20 jaar oud worden.
- Hij is goed winterhard, maar sterft bovengronds af in de winter.