Wat is Marjolein?
Marjolein, ook bekend als Origanum majorana, is een zacht aromatisch kruid dat verwant is aan oregano. De plant heeft een subtiele, zoete geur en wordt veel gebruikt in de mediterrane keuken.
Gebruik in de Keuken
Marjolein is perfect voor het kruiden van soepen, sauzen, vlees- en groentegerechten. Het past goed bij lamsvlees, aardappelen en Italiaanse gerechten. Voeg het op het laatst toe om het aroma te behouden.
Verzorging
Marjolein groeit graag op een zonnige plek in goed doorlatende grond. Hij is minder winterhard dan oregano en wordt daarom vaak als eenjarige gekweekt in koude klimaten. Regelmatig toppen bevordert een bossige groei.
Leuke Weetjes over Marjolein
- Wordt ook wel echte marjolein genoemd.
- Heeft een mildere smaak dan oregano.
- Wordt vaak gedroogd, maar vers is het aroma het beste.
- Werd vroeger gebruikt als geneeskruid tegen verkoudheid en spijsverteringsproblemen.
- Past goed bij andere mediterrane kruiden zoals tijm en rozemarijn.