Wat is een paprika?
De paprika is een zoete vruchtgroente afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika. Ze komt voor in diverse kleuren zoals rood, geel, oranje en groen. Paprika’s zijn mild van smaak en rijk aan vitamine C.
Teelt en groei
Paprika’s houden van warmte en zon. Je kunt ze het beste in een kas kweken, maar met een beschutte plek op het terras of balkon lukt het ook. Begin met voorzaaien in maart en verplant ze na ijsheiligen.
Verzorging
Paprikaplanten hebben regelmatig water en voeding nodig. Bind de planten op bij stevige groei, en verwijder overtollige dieven. Een zonnige en beschutte standplaats zorgt voor betere oogst en smaak.
Oogsten en gebruiken
Oogst paprika’s wanneer ze volledig van kleur zijn (rood, geel of oranje). Je kunt ze rauw eten in salades, bakken, grillen, vullen of verwerken in stoofgerechten. Bewaar ze in de koelkast voor langere houdbaarheid.
Leuke weetjes over paprika
- Rode paprika’s zijn rijper dan groene en bevatten meer vitamine C.
- Paprika is familie van de chilipeper, maar bevat geen capsaïcine (dus niet heet).
- Een paprika is technisch gezien een vrucht, maar wordt als groente gegeten.
- Je kunt ook paarse en witte paprika’s kweken, al zijn die zeldzamer.
- Rauwe paprika is goed voor de huid en het immuunsysteem.