Wat is rode biet?
Rode biet is een knolgewas met een dieprode kleur en een zoetige aardse smaak. Het wordt vaak gekookt, geroosterd of rauw gegeten in salades.
Groei en bloei
Rode bieten groeien onder de grond als ronde of langwerpige knollen. De bovengrondse bladeren zijn ook eetbaar en rijk aan voedingsstoffen.
Teelt en verzorging
Zaai rode biet direct in de volle grond van april tot juli. Houd de grond vochtig en zorg voor voldoende ruimte tussen de planten. Dun uit indien nodig.
Oogsten en bewaren
Oogst de bieten wanneer ze ongeveer de grootte van een tennisbal hebben. Ze zijn lang houdbaar in een koele, donkere ruimte of ingemaakt in zuur.
Leuke weetjes over rode biet
- Rode biet bevat betanine, een krachtige antioxidant die de rode kleur geeft.
- Goed voor hart en bloedvaten door het hoge nitraatgehalte.
- Bladeren van rode biet zijn eetbaar en lijken op snijbiet.
- Wordt ook gebruikt als natuurlijke kleurstof.
- Kan rauw worden geraspt voor een frisse salade.