Wat is rode kool?
Rode kool is een koolsoort met donkerpaarse tot dieprode bladeren. Het is een traditionele groente die vaak gestoofd wordt gegeten met appel of azijn.
Groei en bloei
Rode kool groeit als een stevige gesloten krop. De bladeren hebben een prachtige paarse kleur die in zure omstandigheden intenser wordt.
Teelt en verzorging
Zaai vanaf maart tot mei en plant uit op voedzame, vochtvasthoudende grond. Zorg voor ruime plantafstand en geef regelmatig water. Dek eventueel af tegen koolvlieg.
Oogsten en bewaren
Oogst wanneer de kool stevig en vol aanvoelt. Rode kool is goed bewaarbaar en kan maanden koel worden opgeslagen.
Leuke weetjes over rode kool
- De kleur verandert afhankelijk van de zuurgraad: blauw in basisch, rood in zuur.
- Rijk aan vitamine C, K en antioxidanten.
- Past goed in stamppotten, stoofgerechten en salades.
- Populair in de Nederlandse keuken met appel of kruidnagel.
- Je kunt hem ook rauw eten in dunne reepjes.