Wat is de klaproos?
De Papaver rhoeas, ofwel de grote rode klaproos, is een wilde eenjarige bloem die vooral opvalt door haar helderrode bloemblaadjes en zwarte hart. Ze siert velden, bermen en braakliggende stukken grond en wordt vaak geassocieerd met herinnering en herdenking, vooral in verband met de Eerste Wereldoorlog.
Naam en symboliek
Het woord “klaproos” verwijst naar het zachte klappen van de bloemblaadjes in de wind. De Latijnse naam rhoeas stamt mogelijk af van het Griekse woord voor “vallend”, vanwege de fragiele bloemblaadjes. Klaprozen zijn wereldwijd een symbool van vrede en herdenking geworden, met name door het gedicht “In Flanders Fields”.
Verzorging en zaaien
Klaprozen zijn bijzonder makkelijk te verzorgen. Ze houden van zonnige, droge plekken met schrale grond. Zaaien kan rechtstreeks in de volle grond vanaf april tot juni. Ze hebben geen rijke grond nodig – integendeel, hoe armer de grond, hoe beter ze bloeien.
Een echte blikvanger
Hoewel de klaproos geen klimplant is, groeit ze wel fier omhoog met een sierlijke, tere stengel en kan tot 60 cm hoog worden. Haar felle rode bloemen trekken bijen, hommels en vlinders aan, wat haar een uitstekende keuze maakt voor een biodiverse tuin.
Snoei en beheer
Omdat de klaproos eenjarig is, is snoeien niet nodig. Laat de uitgebloeide bloemen gerust staan: ze vormen zaaddozen die zich vanzelf uitzaaien, zodat je volgend jaar opnieuw van een bloemenzee kunt genieten.
Vermeerderen en stekken
Klaprozen worden uitsluitend via zaad vermeerderd. Laat enkele zaaddozen rijpen en verzamel het zaad om het volgend seizoen opnieuw te zaaien. Omdat de wortels zeer gevoelig zijn, is het verplanten van jonge planten af te raden.
Leuke Weetjes over de klaproos
- Bloeit van mei tot juli met intense rode bloemen.
- Symbool van de vrede en de herdenking van oorlogsslachtoffers.
- Zaait zichzelf makkelijk uit, zonder dat je iets hoeft te doen.
- Behoort tot de papaverfamilie, samen met o.a. de slaapbol (Papaver somniferum).
- Trekt veel insecten aan en helpt de biodiversiteit in je tuin.